
افسانه اقوام آمریکایی
راضیه خدادادی
پاییز 89
چکیده:
امریکای جنوبی را مھد تمدن اسرار امیز زمین است . تمام این اسرار بوسیله قوم اینکا و مایا به وجود امده است . هدف از این تحقیق آشنایی با تمدن و پیشینیه قوم اینکاومایا می باشد. "مایا"ھا تقویمی بسیار دقیقی داشتند که تا ۴٠٠ میلیون سال را بصورت دقیق محاسبه کرده بودند که حتا امروز ھم برای دانشمندان بصورت یک راز باقی مانده...............
.واژگان کلیدی:
مایاها –کوات مالا-خوفو- تیکال- چیکن ایتزا-اهرم ها- پاله نگ-اورانوس-یوکانان-اینکاها
ایمیل:mahdikhoda68@yahoo.com دانشگاه پیام نور بابل
ورودی 86
مقدمه
شاید بتوان امریکای جنوبی را مھد تمدن اسرار امیز زمین دانست . تمام این اسرار بوسیله قوم اینکا و مایا به وجود امده است.
سرزمین امریکای جنوبی از ھمان اغاز بعنوان یک معما در برابر مورخین و باستانشناسان قرار گرفته است . واز ھمان اغاز صدھا سئوال در برابر کاشفین این سرزمین قرارداشت که تا امروز در ھاله ای از ابھام فرو رفته است.تمدنی که به نقطه اوج ھنر و علم میرسد و بناھای را می سازد که حتی دانشمندان امروز با تمام وجود در برابرش کرنش میکند.
مهاجرت اسرارآمیز
این قوم اثار زیادی را در نقطه نقطه امریکای جنوبی از خود بیادگار گذاشته بعنوان مثال خرابه ھای جنگل ھای "کوات مالا " و " یوکاتان " را میتوان با ساختمانھای عظیم و با شکوه مصر مقایسه کرد . سطح زیربنای ھرمی چون " چولولا " که در ۶٠ مایلی شمال مکزیکو قرار دارد بزرگتر از ھرم " خوفو " است و زیر بنای ھرمی که در "تئوتی ھاکان" در ٣٠ مایلی شمال شھر مکزیکو قرار دارد ناحیه ای به وسعت تقریبی ھشت مایل را پوشانده و ھمهء ساختمانھای این بناھا در یک خط و در جھت ستارگان قرار گرفته اند . مطابق قدیمی ترین متن ھائیکه از " تئوتی ھاکان " بجا مانده خدایان در این نقطه جمع میشدند , وبرای انسنھای دیگر تصمیم میگرفتند . از جمله میتوان به تقویم "مایاھا" و فرمول نویسی شان که صحیح ترین و دقیق ترین تقویم ھای جھان بشمار میروند اشاره کرد و امروز ثابت گردیده تمام بناھا در " چی چن ایت زا " و" تیکال " و " کوپان " و " پاله نگ " مطابق تقویم افسانه ای "مایا"ھا ساخته شده است و این فقط بخاطره احتیاج نبوده, که مایاھا ھرم ھا و بناھای خود را میساختند . بلکه نظر مھم تری برای ساختن این بناھا در بین بوده اس ت, که تقویم به انھادستور میداده که ھر پنجاه دو سال یکمرتبه بتعداد معینی,از این پله ھا میباید تکمیل گردد . سنگھای بکار برده شده با این تقویم ھا ارتباط داشته و پایان ھر ساختمان معرف یک دوره نجومی بوده است . در اثر پدیدهء خارق العاده و باور نکردنی که در سال ۶٠٠ ( البته مبنای تقویم خودشان ) اتفاق افتاده!! مردم مایا ناگھان مجبور شدند شھرھا را تر ک کنند . شھرھائی با ان معابد زیباو ھرم ھای که حتا امروزه ھم یک شاھکار ھنری منصوب میشوند . مجسمه ھای ظریف, استادیومھای عظیم,میدانھای جالب , ھمه و ھمه را پس از صرف اینھمه تلاش و ھنر و کار و کوشش پشت سر گذاردند. پس از تخلیه شھرھای مزبور, جنگل شروع به پیشروی درجھت شھر کرد و گسترش جنگل باعث نابودی ساختمانھای بزرگ گردید و بالاخره تمام ان زیبائی ھا تبدیل به تابلوئی از خرابه ھا گردید . پس از این واقعه دیگر ھیچکس در این شھرھا سکنی نکرد . تا امروز فرضیه ھای بسیاری توسط باستان شناسان و محققان د رباره این گوچ عجیب بیان شده اما تمام انھا تنھا یک فرضیه ھستند . اجازه بدھید چند فرضیه مھم را که توسط محققان بیان شده برای شما بیان کنم .
عده ای بر این عقیده ھستند که قوم مایا توسط یک حمله تجاوزکارانه از سرزمین خود بیرون رانده شدند , ولی بلافاصله اینسئوال پیش می اید که کدام قدرت قادر بود تا مایاھا را که در اوج تمدن و فرھنگ و قدرت خود قرار داشتند شکست بدھند.؟
ودلیل دیگر اینکه ھیچ اثر و نشانه ای که بتواند از یک برخورد نظامی خبر بدھد در این سرزمین پیدا نشده است . نظریه دیگر این است که مسائل جوی باعث مھاجرت ملی سکنه این سرزمین شده است ولی دلیلی برای طرفداری از این نظریه وجود ندارد . زیرا که فاصله پیموده شده در این محاجرت دست جمعی فقط حدود ٢٢۵ مایل است که حتی یک کلاغ ھم میتواند به اسانی انرا طی کند . نظریه دیگر این است که ھجوم بیماری باعث این مھاجرت شده اما بازھم ھمان سئوال فاصله کم مطرح میشود و در اخر چرا بعد از پایان بیماری به شھر خود باز نگشته اند . ھمانگونه که قبلا گفتم " مایا "ھااسرار امیز ترین تمدن پیشین بشر بشمار میروند.
ستاره شناسان بی نظیر
ھمانگونه که گفتم "مایا "ھا تقویمی بسیار دقیقی داشتند که تا ۴٠٠ میلیون سال را بصورت دقیق محاسبه کرده بودند که حتی امروز ھم برای دانشمندان بصورت یک راز باقی مانده . انھا منجمان و ستاره شناسان بی ھمتائی نیز بودند که در کار خود بسیار خبره نشان میدادند . انھا پس از مھاجرت دوباره شروع به ساختن ساختمانھا, اھرام ھا و معابد خود , مطابق تاریخی که قبلا در تقویم ثبت شده بود کردند . برای اینکه شما عزیزان به دقت و بینظیر بودن تقویم مایاھا پی ببرید,دوره ھای زمانی مورد استفاده انانرا با ھم مرور میکنیم. دیدبانی (رصدخانه ) چی چن اولین و قدیمیترین ساختمان مدور ( استوانه ای ) در مایا محسوب میشود و حتی در حال حاضر ھم که مرمت شده دقیقا شبیه رصدخانه ھای امروزی میباشد . ساختمان مزبور ,مدور و ارتفاع ان از جنگلھای اطراف بسیار بالاتر است . و به روی سه قطعه زمین مرتفع بنا شده است و در داخل پله ھایی مارپیچ قسمتھای پائینی را به قسمت بالائی پست دیدبانی متصل میکند و در قسمت گنبدی این ساختمان دیدبانی دریچه ای است که میتوان از طریق انھا ستاره ھا و صفحه اسمان را بخوبی دید و رصد کر د. دیوار خارجی ان از نقش ھای خدای باران و انسانھای بالدار پوشیده شده است . ھمانگونه که قبلا گفتم اسرار بی شماری در این تمدن ناشناخته وجود دارد . این قوم اطلاعات زیادی از سیارات و بخصوص از اورانوس و نپتون داشتند . باور کردنی نیست ولی انھا درریاضیات خود از عددصفر استفاده میکردند و برای ھمین محاسبات انھا اینگونه دقیق میباشد . انان معلوماتی که منجر به محاسبات سالھای شمسی و ونوسی میشود را تا چھار رقم اعشاری بدست اورده بودند.
تقویم اسرار امیز مایا
خداوند مقداری ذرت برداشته و اسیاب نمو د,سپس با اب "چیکن ایتزا" ممزوج نمود و خمیری درست کرد و بعد انرا بصورت » انسان دراورده و در تنور پخت , سپس نفس خود را در ان دمید و فرمود : زنده شو!! بدین طریق بود که مایاھا, اربابان زمین زاده شدند.
این بود افسانه نحو خلقت مایاھا,اما این قوم متمدن با فرھنگ اسرار امیزشان که خود معمائی است,واقعا از کجا پیدایشان شد.؟ یکی از دانشمندان به نام "لوئیس چاوز اوروزکو" میگوید که انھا از حوزه رودخانه می سی سی پی به انجا سرازير شده اند . اما دانشمند دیگری به نام "سیلو انوس جی مورلی " عقیده دارد که انھا از ھمان نژاد اسکیمو یا از قبایل سرخپوست ساکن در شم ال امریکا بوده اند . در افسانه ھا چنین امده است : که در بین بنیان گذاران امپراطوری مایا ,سردارانی به نام "بالام کوئیچ " (ببرخوش خنده ) که رئیس قبیله کاوک بود و "بالام ایاب(ببر شب) که رئیس قبیله نیتروی بود, "ماوکوتاح" (نام مصور ) که رئیس قبیله اھائوکوئیس بود و "بالام ایکوبی" (ببر کره ماه ) که رئیس قبیله تاموت و ایلوراث بود,قرار داشتند . تمام اینھا میرساند که مایاھا قرابت نزدیکی با اینکاھا داشتند
احتمالا امپراطوری انھا ابتدا در محل استان پیتن در کشور گواتمالا در اوایل مسیحیت شکل گرفته است ( البته بعضی معتقدند که ٢٠٠ قبل از میلاد بوده ) قدیمیترین تاریخی که در دست میباشد مربوط به سال ۵٧ میلادی است . واز سال۴٠0 میلادی
به بعد, ان اربابان کره زمین – عنوانی که انھا ب ه خودشان داده بودند – شروع به گسترش به سوی شمال غربی و جنوب غربی بسمت مکزیک,ھندوراس و سایر قسمتھای امریکای مرکزی نمودند . سپس در سال ٩٠٩ میلادی به دلایل نامعلومی خانه و کاشانه خود در شھرھای باشکوه ر ا که با ان زحمت در طول قرنھا بنا کرده بودند , رھا نمودند و اجازه دادند جنگل با رشد سریع و بی رويه خود انھا را در کام خود فرو ببرد . انھا به "یوکاتان" نقل مکان کردند, این موضوع از انجا بیشتر عجیب جلوه می نماید که کشوری را که ترک نمودند , بھشت اسا و حاصلخیز بود , در صورتی که وطن جدید انھاقلمرو حیوانات وحشی و حشرات سمی بوده و لم یزرع و غیرقابل سکونت بود . البته من در مطلب قبل تئوریھائی مھاجرت انھا را که محققان بیان کردند را ذکر کردم . بھر صورت "مایا"ھامجددا شروع به ساختن شھرھای جدید در "یوکاتان" نمودند .انھا دوباره اھرامھا و معابد خود را مثل گذشته بنا کردند .
مایاھا در دوران شکوفائی خود به چیزھای بزرگی دست یافتند . قدیمیترین شھر انھا در " یواکزاکتون " در کشورگوتمالا یک مرکز مھم ستاره شناسی بوده و دارای یک بنای منحصر به فرد در دنیا بود , یعنی یک ھرم در داخل یک ھرم بزرگتر دیگر , و در نزدیکی ان مرکز , شھر "تیکالا " قر ار داشت که پایتخت مذھبی و علمی محسوب میشد و دارای معابدسلطنتی باشکوه و باغھای معلق و یک استادیوم ورزشی
بزرگ بود که بازی ھای ورزشی ملی خود را که شبیه به بازی بسکتبال امروزی ماست در انجا برگزار میکردند . این ورزش در واقع در عصر ماقبل کریستف کلمب در سراسر امریکای جنوبی محبوبیت داشت, ولی در میان مایاھا بازی انطوری بود که برای تماشاچیان خطر بھمراه داشت , یعنی بازیکنان میبایست یک توپ لاستیک سفت را از میان یک حلقه سنگی که بطور عمودی در فاصله نسبتا دوری نصب شده بو د, شوت نموده و از ان رد نمایند ,تا یک امتیاز بیاورند . لذا وقتی که بازیکنی موفق می شد توپ را از حلقه رد نماید , موظف بود انقدر تماشاچیان را دنبال نماید و ھر کدام را که به چنگ اورد لخت نموده و ھست و نیست او را تصاحب نماید و این عمل تعقیب و گریز انقدر ادامه داشت تا سوت خاتمه کشیده شو د . از مراکز مھم دیگر " یوکاتان " – یکی " اوکسمال " و دیگری " چیکن ایتزا " بود که حدود سال ۵٣۴ میلادی بنیانگزاری شدندو ھنوز ھم میتوان شکوه و عظمت شاھانه انھا را از روی خرابه ھای باقی مانده مشاھده نمود و موضوع عجیبی که در موردانھا وجود دارد , شباھت بناھای یادبود انھا از نظر طرح وسبک به بناھایی از این دسته در کشور " کامبوج " و سایرقسمت ھای جنوب شرقی اسیاست!! بعضی از محققین عقیده دارند که در کنار خیابانھای شھرھای مایاھا حوضچه ھای اب سرد و گرم وجود داشته و اب انھا از چشمه ھای ابگرم تامین نمی شده است بلکه با استفاده از وسایلی اب راگرم میکرده اند . این اقدام انھا در خور تعمق و ستایش است,و تاسیسات مشابه ان در زیر خرابه ھای قصر " ماینوس " درجزیره کرت و بعضی از شھرھای اسیائی مشاھده شده است . واقعا اصول شھر سازی مایاھا بینظیر است . سیستم فاضلاب وھمچنین ابرسانی انھا بسیار منطقی و باور نکردنی است , اما این اقوام با این تمدن عظیم از چرخ استفاده نمیکردند . انھا جاده ھای زیبا و حصار کشی شده رامیساختند اما ھیچ نشانی از چرخ و وسیله ھای چرخدار دراین قوم بچشم نمیخورد .
فرعونی در مکزیک
قبل از اینکه پرفسور "تامپسن" یافته ھای خود را تشریع نماید , چنین تلقی می شد که اھرام امریکایی و مصری از نظرکاربردی با ھم متفاوتند , یعنی اھرام امری کایی صرفا به عنوان معبد ساخته شده اند و اھرام مصری به عنوان مقبره فراعنه بنا نھاده شدند . اما وقتی او شروع بخاک برداری از گودی واقع در داخل ان ھرم نمود به اسکلت ھفت انسان دست یافت که در داخل حفره اطاقک مانندی دفن شده بودند . شواھد دیگری در سال ١٩۵٢ در یک محل که پر از اثار مایاھا بچشم میخورد بدست امد !! از جمله یک ھرم پلکانی عظیم در ھشت کیلومتری شھر " پالنگ " در مکزیک , کشف شد . در انزمان تیمی از کاوشگران تحت نظر پرفسور "البرتو روزلھالیر " به مدت دوسال مشغول تجسس در ان ناحیه بودند تا اینکه موفق به کشف یک راھرو در داخل ان ھرم شدند که مدخل ان عمدا با پاره اجر و سنگ مسدود شده بود . وی با جدیت بیشتری وبا کار گروھی سخت انقدر به حفاری ادامه داد تا به کف ھرم رسید و بعد از اینکه یک سنگ بزرگ را که مانع حرکت انھا بود4متر در زیر ان مواجه شدند , که در کف ان سنگ لوح حکاکی شده ای وجود داشت و علیرغم *٢/ کنار زدند , با یک اطاق ۵اینکه بعضی از کنده کاری ھای روی ان محو شده بود, ولی تصاویر خورشید , ماه و سیاره زھره به خوبی نمایان بود . وزن ان سنگ لوحه و تنگ بودن فضای داخل ان اطاق چنان بو د,که بلند نمودن ان بدون استفاده از وسایل مکانیکی امکان پذیر نبود واین معما بوجود داشت که مایاھای عھد باستان چگونه توانسته بودند ان سنگ عظیم و سنگین را در انجا کار بگذارند.؟ به ھر حال پرفسور "تامپسن" با ھمان مشگلی روبرو شد که ٢۵ سال قبل از وی , پرفسور " ھاوارد کارتر " در مقبره توتان
خامون روبرو شده بود . در اینجا نیز وی مجبور شد مانند ھمکارش از وسایل مکانیکی بھره گیرد و با یافتن یک تابوت از سنگ قرمز رنگ که اسکلت یک مرد به طول قامت ١٧٠ سانتیمتر رادر بر داشت , پاداش زحمات خود را کسب نماید . علاوه برتابوت, گنجینه نفیس دیگری از سنگ یشم در داخل مقبره وجود داشت که شامل یک ماسک از ھمان سنگ به قیافه شخص متوفی که روی صورت وی نھاده بودند . مسلم بود که او یکی از امپراطوران مایا بو د,ولی نحو دفن وی در دل یک ھرم این امر را ثابت میکرد که ارتباط نزدیکی بین تمدنھای حوزه دوباره بحث » .. مدیترانه و امریکای جنوبی وجود داشته است قاره گمشده یا ھمان اتلانتیس به میان امد . ایا براستی این تمدنھا از طریق این قاره با ھم در ارتباط بودند.؟ یا باید بحث خدایانی که از اسمان امدند و به این قوم اموزش چگونه زیستن را دادند ایمان اورد.؟ یکبار دیگر متن ابتدای این مطلب را بخوانید : چقدر شبیه پیامھای ادیان امروزی ما است ..
یکی از محققان معتقد است:
""خدایان از آسمان آمده و از اقوام مایا درخواست یک پایگاه و جایگاه برای فرود سفینه ھای خود کردند و به این اقوام بشارت دادند که پس از ساخت این بناھا، ما دوباره رجعت کرده و شما را با خود می بریم . البته به این قوم جھت دسترسی به اھدافشان علوم ریاضی و ستاره شناسی و... را آموختند . پس از ساخت این بناھای فضائی خدایان بازگشته و چند ھزار قوم مایا را با خود به آسمان بردند. در ضمن در مورد تقویم که شما آنر ا براستی از دقیقترین تقویمھا بحساب آورده اید باید بگویم که تمامی پیشگوئی ھای مایا ھا با اندکی تاخیر یا زو دتر بوقوع پیوسته اند (در حدود سی ثانیه عقبتر یا جلوتر!!!) حتی انفجار برجھای آمریکا و وقوع جنگ و بلاخره پایان دنیا در سال ٢٠١٢ ! بله حدود ھفت سال دیگر !"" آیا براستی اینگونه خواھد شد. ایا این پیشگوئی بوقوع خواھد پیوست.؟؟ جواب چه اری باشد و چه ھرگز , چیزی را از ارزشھای این قوم اسرار امیز کم نخواھد کرد.
علوم مختلف مایا
پرفسور " ریماند کارتایر " درباره مایاھا اعتقاد دارد که : انھا در خیلی از زمینه ھای علمی از ھمتایان یونانی و رومی خود جلوتربودند . انھا در ستاره شناسی و ریاضیات خیلی ماھر بوده و در نتیجه علم گاه شماری را به مرحله تکامل رساندند . انھا رصدخانه ھای گنبدی شکلی را میساختند که از نظر جھت یابی از رصدخانه ھای قرن ھفدھم پاریس دقیقتر بود . از ان جمله میتوان به رصدخانه " کاراکل" اش اره نمود که در شھر "چیکن ایتزا" در سه طبقه ساخته شده بود . ھمچنین تقویم ھای بسیار
دقیقی را بر مبنای سال ٢۶٠ روزه, ویژه امور مذھبی , ٣۶۵ روزه خورشیدی و ۵٨۴ روزه سیاره زھره تدوین کرده بودند . امروزه٣۶۵ روز تثبیت شده است .
در صورتی که مایاھا ھمین / طول دقیق یک سال خورشید ی بعد از محاسبات طولانی در ٢۴٢٢٣۶۵ براورد کرده بودند که تا سه رقم اعشاری مشابه تقویم امروزی صحیح میباشد.!! ھمین پرفسور درباره / تقویم را ٢۴٢٠تقویم مصریان میگوید : احتمال دارد مصریان نیز به چنین رقم دقیقی دست یافته باشند و انرا از روی اندازه ھای اھرام استنباط میکنیم . در صورتی که مایاھا تقویم مدونی داشته اند . ھنر بسیار پیشرفته مایاھا ھمسویی ھای فراوانی با ھنر مصریان دارد . مثلا نقاشیھای ابرنگ دیواری و یا تصاویر روی کوزه ھای انھا نیم رخ کاملا واضحی از انسانھای سامی را نشان میدھند, که یا در حال شخم زدن ھستند یا ماھیگیری میکنند , یا دارند ساختمان بنا می کنند و یا به فعالیت ھای مذھبی مشغول میباشند .
نمونه ھای مشابه ان را جز در مصر در جای دیگر نمیتوان سراغ گرفت . از سوی دیگر سبک کوزه گری انھا شبیه به گوزه گری اتروریا و سنگ تراشی انھا مشابه ھندوھا و اھرام پلکانی با شیب تندشان نیز شبیه به اھرام " انگکوروات است.
ریاضیات در سنگ نبشته ھا
در تمام تمدنھای دنیا , کتابت به صورت ناقص اغاز شد و در طول سیر خود,بصورت یکنواخت و تدریجی تکامل پیدا کرد . اما این امر در مورد مایاھا صدق نمی کند, زیرا ھنر کتابت انھا از ھمان اغاز تمدنشان به حدکمال رسیده بود . در ریاضیات نیز مایاھا از محاسبات ریاضی اشنا بوده اند پرفسور "انر " در این باره چنین نوشته است : موقعی که تصویری در یک کتیبه مثلا ١٠ مرتبه یابیشتر تکرار میشود و یا تعداد پله ھای یک ھرم تا انتھای بصورت دقیق و حساب شده محاسبه میگردد , این نشانه یک محاسبه دقیق ریاضی میباشد . تمام ھنر مایاھا درریاضیات متمرکز شده بود که در نھایت به روی کتیبه ھای سنگی منتقل شده است .
علم نجوم نیز در مایاھا نسبت به بقیه اقوام ان سرزمین به مراتب پیشرفته تر بوده
است, اگاھی انھا به سیستم منظومه خورشیدی و صو ر فلکی تعجب برانگیز است .
یک طاق با عظمت به یادبود کنگره ستاره شناسی که در ٢ ماه سپتامبر ۵٠٣ میلادی
در "کوپان" ان سرزمین برپاگردی د,بنا شده است ( واقعا جای تعجب دارد که این قوم اسرارانگیز این ھمه علم و معرفت را از کجا اموخته اند .؟. کتیبه ای که نشان از گرامی داشتن این کنگره ستاره شناسی که در ان بزرگترین عالمان و ستاره شناسان مایا در ان شرکت کردند با تاریخ مختص مایا بر طاق یکی از بناھا نقش بسته است!! ) ساختمان رصدخانھی انھا بطور شگفت انگیزی مشابه رصدخانه ھای امروزی ما میباشد,منتھی بدون وجود دستگاه و الات مدرن ستاره شناسی امرو ز, و جای تعجب اینجاست که انھا بدون داشتن این قبیل تجھیزات چگونه توانسته اند اطلاعات دقیقی در مورد اجرام سماوی کسب نمایند.!! ایابراستی انھا " اربابان کره زمین " بوده اند.؟ اجازه دید یک نگاه کلی به شھرھای مایا بیندازیم . شھرھای انھا با جلال و جبروت ,تمیز و مرتب بوده است . میادین و چھارراه ھای انھا وسیع و سطح خیابانھا یا سنگفرش بوده و یا با ماده سفید سیمان مانندی پوشیده شده بود . معابد انھا مزین به تصاویر عظیم موجودات عجیب و باغچه ھا و اب نماھای زیبا در ھمه جا بچشم
میخورد. یک سیستم فاضلاب بھد اشتی تمام شھر را در بر گرفته . جاده ھای انھا بخوبی جاده ھای اینکاھا نبوده ولی این چیزی از ارزش جاده ھای انھا کم نمی کند . مثلا جادهء به طول ١٠٠ کیلومتر از کوبا به یاکزونا که با سیمان پوشیده شده و
طرفین ان نرده کشی شده بود و تماما از یک منطقه صعب العبور باتلاقی گذشته است . سئوال این است که " مایاھا که ازچرخ استفاده نمیکردند و ھیچ گاری و یا وسیله چرخدار ی در شھر انھا نبوده این جاده ھا را برای چه احداث کردند.؟" . مایاھاانواع مختلف گیاھان را پرورش داده و رنگ ھای متنوع گیاھی تولید می کرده اند – مثل ابی , بنفش,نیلی و رنگھای دیگر . انھاھمچنین از لاستیک برای ساختن پای افزار,توپ بازی و ضد اب نمودن لباسھایشان استفاده میکردند ( البته منظورازلاستیک
درختی میباشد که از ان ضمغی بدست می اید که خاصیت لاستیک دارد و به ھمین نام انرا میشناسند ) انھا حتی از برگھای فندوق وحشی و با استفاده از چسب و صمغ , کاغذ و کتاب درست میکردند . با وجود اینھا تفاوت تکنیک انھا غیر عادی نبود .
این خلاصه ای بود از تمدنی که "مایا "نام دارد و ھمچنان اسرار امیز باقی مانده . ھنوز کسی نمیداند که انھا این ھمه علم را از کجا بدست اوردند . چرا مھاجرت ملی کردند . و این تمدن عظیم چگونه از میان رفت . امیدوارم توانسته باشم با معرفی این
قوم اسرار امیز کمکی ھر چند کوچک در جھت معرفی این قوم پر معما کرده باشم .
اینکاها
امپراتوری اینکا در قرون پانزدهم و شانزدهم توسعه پیدا کرد. این امپراتوری بوسیله فرمانروای اینکا که خود را خدایگان می پنداشت، اداره می شد. پایتخت آن، شهر کوزکو ، در ارتفاعات آند بود. شبکه ای از راههای عالی ، تمام بخشهای امپراتوری را به هم وصل می کرد و امکان اداره بیش از ده میلیون جمعیت و غلبه بر تقریبا همه قبایل همسایه را برای اینکاها، فراهم می کرد. وقتی اسپانیایی ها در سال 1532 م از راه رسیدند، امپراتوری اینکاها در اوج خود بود. فاتحان اسپانیایی به طمع طلا و نقره اینکاها، این تمدن را در عرض چند ماه نابود کردند.
امپراتوری اینکا
این امپراتوری در زمان اوج خود، سرزمینهایی ما بین اکوادور و شیلی کنونی را در بر می گرفت.
سیستم راههای سلطنتی
بخشهای مختلف از طریق 25000 کیلومتر (15500 مایل) جاده و پل به یکدیگر وصل می شد. مردم پای پیاده سفر می کردند. اسب با وسیله نقلیه چرخ دار وجود نداشت. منزلگاهها به اندازه یک روز پیاده روی با همدیگر فاصله داشتند. اینکاها از قاصدهایی به نام «چاسکویی» استفاده می کردند. آنها آنقدر سریع بودند که حتی هنگامی که حاکم در پایتخت، شهر کوزکو، در فاصله 400 کیلومتری (250 مایلی) از دریا زندگی می کرد، ماهی تازه برای او می آوردند.
مرکب شاهانه
فرمانروای اینکا را سوار بر یک تخت روان سایبان دار (مانند شکل) از نقطه ای به نقطه دیگر حمل می کردند.
امپراتوری اینکا بیش از ده میلیون جمعیت داشت. این امپراتوری در زمان اوج خود، مناطقی از کشور پرو، جنوب بولیوی، اکوادور، شمال شیلی و جنوب آرژانتین را شامل می شد. رهبران اینکاها بدون خط و کتابت یا وسایل نقلیه چرخدار بر این منطقه وسیع حکومت می کردند.
کشاورزی
کشاورزی پایه و اساس زندگی اینکاها را تشکیل می داد. سال کشاورزی در ماه اوت، هنگامی که فرمانروای اینکا اولین شیار را در زمین بوسیله دیلمی نوک تیز از جنس طلا ایجاد می کرد، آغاز می شد. تمام زمینهای قابل استفاده به زیر کشت می رفت. آبراه های طولانی، زمینهای کویری ساحل را آبیاری می کردند، در حالیکه در دامنه شیب دار کوهها، شیارهایی به شکل پلکان ایجاد می شد تا آب پر ارزش را نگه دارد. کشاورزان اینکا برای تغذیه سپاهیان، کاهنان و همچنین خودشان به کشت غلات می پرداختند. آنها گوشت مورد نیاز خود را از راه پرورش خوکچه هندی تامین می کردند. چوب کمیاب بود و سوخت منازل آنها از فضولات لاما (شتر بی کوهان آمریکای جنوبی) تامین می شد.
مالیات میتا
هر کشاورز اینکایی مجبور بود زمین خود را ترک کند و به مدت پنج سال برای دولت کار کند. این کار اجباری به نام میتامعروف بود. او مجبور بود به عنوان معدنچی، کارگر راهسازی که او از خانه اش دور بود، همسر او روی مزرعه خانوادگی کار می کرد. ایالات مختلف امپراتوری اینکا، انواع کارگران مختلف دولتی را تامین می کردند. هر کس به شکلی کمک می کرد. بیکاری و فرد بیکار وجود نداشت.
کورکواکاها
هر ناحیه بوسیله یک کوراکا، مسئول دولتی، اداره می شد. او مراقب بود تا همه خانواده ها مالیات غله و میتا (کار مجانی) را پرداخت نمایند. او راههای محلی و پلها را مورد بازرسی قرار می داد. او حتی ازدواجها را ترتیب می داد. کوراکاها خانه های زنان خانه دار اینکا را بازرسی می کردند و مراقب بودند تا آنها خانه هایشان را تمیز و مرتب نگه دارند.
شیوه لباس پوشیدن
زنان اینکا، پشم لاما (شتر بی کوهان آمریکای جنوبی) و آلپاکا (نوعی شتر بی کوهان آمریکایی) را می ریسیدند و از آن لباس می بافتند. آنها لنگ، پیراهنهای گشاد و بلندی که تا روی زانو می رسید، و رداهای گرم می دوختند. در دره های ساحلی، جایی که پنبه کاشته می شد، مردم لباسهای نازکتری می پوشیدند.
کویپو
اینکاها زبان نوشتاری یا شمارش و عدد نداشتند. به جای آن از کویپو استفاده می کردند. کویپو ، یک رشته (طناب) بود که رشته های رنگی مختلفی با ضخامتهای متفاوتی از آن آویزان بود. این رشته های آویزان برای نشان دادن مقادیر مختلف چیزها به آن وصل می شدند. بایگانی های ضبط شده روی کویپو، در یک دفتر مخصوص در شهر کوزکو (پایتخت) نگهداری می شدند. دولت معمولا اطلاعات ارزشمندی درباره وضعیت جمعیت هر منطقه، میزان برداشت محصول و مقدار دقیق پشم، اسلحه و فلزهای قیمتی موجود در انبارها در اختیار داشتند . سیستم کویپو نشان داد که هیچ کس در پرو دچار گرسنگی نشده بود. هنگامی که محصولات کشاورزی در منطقه ای دچار نقصان می شد، تولیدات اضافی مناطق دیگر در بین مردم آن منطقه تقسیم می گردید.
ارد اینکا
فرمانروای اینکا بر امپراتوری وسیعی حکومت می کرد. مردم معتقد بودندکه او از فرزندان خدای خورشید است. امپراتور اینکا یک نوار طلایی کوچک که انتهای آن قرمز بود، به سر خود می بست. لباسهای او را کاهنه هایی که تحت آموزشهای خاصی قرار گرفته بودند، می دوختند. تمام طلا و نقره اینکاها جزو گنجینه شخصی امپراتور محسوب می شد. او در ظروف طلا و نقره غذا می خورد و بر تخت طلایی می نشست. هر چند که امپراتور اینکا از همسران متعدد خود بچه هایی داشت، همیشه یکی از خواهرانش به عنوان ملکه برگزیده می شد، چرا که تنها او از نظر مقام با امپراتور اینکا در رده مساوی قرار داشت. هنگامی که یک امپراتور اینکا از دنیا می رفت، ثروت او برای تزئین قبر و آرامگاه او صرف می شد. این به آن معنی بود که جانشینان او می بایست ثروت جدیدی برای خود دست و پا می کردند. شاید این مسئله بتواند دلیل حرص بیش از حد اینکاها را برای گسترش امپراتوری خود، بیان کند. همچنین ممکن است روشنگر این نکته باشد که چرا اینکاها آنقدر مراقب مناطق تحت سلطه خود بودند.
1100 م
بر اساس افسانه های اینکاها، شهر کوزکو توسط «مانکوکاپاک» ساخته شد.
1300 م
اینکاهای ساکن شهر کوزکو، ناحیه کوهستانی آند را در همسایگی خود تسخیر کردند.
1438 م
حاکم اینکا، پاچاکوتی اینکا یوپانکوی، به قدرت می رسد. او به همراه پسر جنگجویش، توپالینکا یوپانکوی، بیشتر قبایل ساکن کوههای آند را مطیع خود می سازد.
1493 م
وپالینکایوپانکوی، می میرد. در این زمان امپراتوری اینکا سرزمینی را به طول 4000 کیلومتر (2500 مایل) در کوههای آند و نیز در امتداد سواحل اقیانوس آرام، در بر می گرفت.
1525 م
فرمانروای اینکا، هولیناکاپاک، قبل از انتخاب جانشینش می میرد. نتیجه این حادثه جنگ داخلی بین دو تا از پسرانش، هواسکار و آتاوالپا، بود. آتلوالپا در شهر کاجامارکا سلطنت خود را مستقر می کند. او سرانجام برادر خود را شکست داده و او را می کشد.
1531 م
ماجراجوی اسپانیایی، فرانسیسکو پیزارو ، پاناما را به قصد پرو ترک می کند. او با شنیدن اخبار تحریک کننده درباره ثروت اینکاها، دولت اسپانیا را قانع می کند تا وسایل سفر بهتری برای اکتشاف در اختیار او قرار دهند.
1532 م
«پیزارو» به کاجامارکا قدم می گذارد. قاصدهای آتاوالپا او را در جریان پیروزی فاتحان اسپانیایی قرار می دهند و او برای آنها هدایای ارزشمندی می فرستد. پیزارو با اسیر کردن آتاوالپا در اولین فرصت به او پاسخ می دهد. حاکم اینکاها در ازای آزادیش، یکی اطاق پر از اشیاء گرانبها شامل طلا و نقره به پیزارو پیشنهاد می کند.
1533 م
پیزارو بعد از دریافت حق آزادی بسیار چشم گیر آتاوالپا، او را به ایجاد شورش علیه اسپانیایی ها متهم می کند. بدستور پیزارو، آتاوالپا را خفه می کنند و امپراتوری بدون فرمانروای اینکا فرو می پاشد.
1535 م
پیزارو شهر لیما را به عنوان پایتخت خود انتخاب می کند. هنگامی که اولین فاتحان در بین خود شروع به جنگیدن می کنند، دولت اسپانیا کشور پرو را فتح می کند.
1541 م
پیزارو در شهر لیما بدست رقبای اسپانیایی خود به قتل می رسد.
1572 م
اسپانیایی ها آخرین ایالت مستقل اینکا را فتح می کنند و سر توپاک آمارو، آخرین فرمانروای اینکا، را از بدن جدا می کنند. مردم اینکا به عنوان برده روی مزارع بزرگ و معدنهای طلا و نقره برای اسپانیایی ها کار کردند.
سرخپوستان قاره آمریکا
به بومیان قاره آمریکا سُرخپوست گفته میشود که از نژاد زردند ولی پیشتر میپنداشتند که یک گروه نژادی جداگانهاند. کریستوف کلمب پنداشته بود که اینان هندی اند، از اینرو امروزه در بیشتر زبانهای اروپایی ایشان را هندی میخوانند. گاهی در زبان فارسی هم ایشان را هندیهای آمریکا میخوانند. غلامحسین مصاحب در دائرةالمعارف فارسی آنان را «هندیشمردگان» (هندی+شمردگان، یعنی کسانی که هندی شمرده شدهاند) میخواند.
پیشینه
ورود سرخپوستان به قاره آمریکا را در حدود سی هزار سال پیش برآورد کردهاند.این اقوام در هنگام سرما و یخبندان از آسیا و از تنگهٔ برینگ وارد قارهٔ جدید شدهاند.در سواحل کالیفرنیا بقایای آتش روشن شدهای را یافتند که دادههای باستان شناسی مشخص کرد که در این رویداد به ۲۵۰۰۰ سال پیش باز میگردد.زندگی مدرن و شهرنشینی در آمریکای باستان از حدود سالهای برابر با میلاد مسیح آغاز میشود و در سال ۸۰۰ میلادی تمدن مایا به اوج شکوفایی خود میرسد.درسالهای پس از آن تمدنهای دیگری مانند اولمک و آزتک در آمریکای شمالی و تمدن اینکاها در آمریکای جنوبی سالهای درخشانی را بویژه در زمینهٔ معماری و هنر تجربه میکنند.با ورود اروپاییان در سال ۱۴۹۲ به دنیای جدید به رهبری کریستف کلمب نه تنها از علم و تمدن اروپاییان چیزی به سرخپوستان داده نشد بلکه درپی کشتارهای انجام شده تمدنهای اینکا و آزتک کم کم رنگ باخت و به نابودی دچارشد.[۱] سرخپوستان با ورود اروپاییان با بیماریهای همهگیر[نیازمند منبع]، نابودی فرهنگ[۲] و از دست رفتن خاک[نیازمند منبع] روبرو شدند.
منابع:
کتاب:
ايالات متحده آمريكا (كتاب سبز)، انتشارات وزارت امور خارجه، تهران، 1370، ص 8
گذشته اسرارآمیز تمدن های آمریکای لاتین،سید جلال صیاد میری ،
لینک منابع:
http://en.wikipedia.org/wiki/Machu_Picchu
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر